Bazylia pospolita – Ocimum basilicum

Bazylia pospolita – Ocimum basilicum

Pomimo egzotycznego pochodzenia w tropikalnej Afryce i Azji uważana jest za podstawę kuchni włoskiej. Istnieje kilkadziesiąt gatunków tego zioła. Najpopularniejszą odmianą jest bazylia właściwa, posiadająca przyjemny, słodko-korzenny smak i aromat. Świeżą bazylię można dodać praktycznie do każdej potrawy. Ale najlepiej smakuje dopiero co zerwana i dodana do makaronu z sosem pomidorowym lub w formie zmielonej, jako pesto.
Bazylia znajduje także zastosowanie w zupach, na pizzy, w sałatkach. Zwłaszcza doskonale smakuje w towarzystwie pomidora i mozzarelli. Bywa także jednym ze składników smoothies. Oczywiście najlepiej dodawać świeżą bazylię, ponieważ ta suszona traci wiele ze swojego charakterystycznego aromatu.
Najlepiej dodać ją na samym końcu, już po ugotowaniu. Dzięki temu zioło zachowuje również większość swoich cennych substancji: olejków eterycznych i garbników, ale także minerały oraz witaminę C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *